Patchouli (Pogostemon cablin) 50g.

79 kr
Finns i lager för omgående leverans
Finns ej i lagret
Endast få kvar i lagret (2 st)
Finns ej i lagret
Bevaka produkt

Ange din e-postadress nedan så meddelar vi dig när produkten finns i lager!

Produktbeskrivning:
Den karaktäristiska doften som blev populär under 60 & 70-talens hippierörelse, har egentligen sitt ursprung i Indien där den används som ett afrodisiakum i tantriska ceremonier. Rökelsen används även traditionellt till att ta bort magiska förbannelser, för att jorda, för självutveckling, välstånd, fertilitet samt rena utrymmen och personer från negativa energier och influenser.

Sammanfattning
Allmännamn: Patchouli
Vetenskapligt namn: Pogostemon cablin
Växtdel: Malda blad
Ursprung: Indonesien
Doft: Stark och tung, en rik muskig och söt doft med stark örtig och kryddig karaktär
Användning: Solitärt eller i rökelseblandningar för förbränning på rökelsekol, Patchouli doftar starkt i sig utan antändning och är en perfekt ingrediens i potpurri i doftaskar och talismanska doftpåsar (mojo bags), parfymering av t.ex. tantriska massage oljor
Magisk användning: Ceremonial förbränning, doftaskar, mojo-blandningar, smörjelser & tantriska massageoljor
Magiska egenskaper: Kopplad till planeten Venus och därmed till materiellt välstånd, sensualitet, passion och njutning, gott mod, lätthet i kropp, ande och själ. Patchouli jordar och balanserar känslokroppen samt motverkar slöhet och skärper sinnet. Ett verktyg mot depression, oro och ångest. Inom hinduismen anses Krishna vara inneboende i denna växt.

Bakgrund
Patchouli är en buskig ört från familjen Lamiaceae (mintfamiljen). Växten har sitt ursprung i Asiens tropiska regioner och odlas idag nästan uteslutande i Indonesien. Doften av Patchouli är tung och stark. Den har använts i århundraden i parfymer och doftsättning av tvål och hud-/hårprodukter. Patchouli har också använts som ett afrodisiakum, en tradition som troligen härstammar från Indien, där den används som smörjolja i tantrisk sexualmagisk praktik.

Under 1700- och 1800-talet packade silkeshandlare mellan Kina och Mellanöstern sina dyrbara tyger med torkade Patchoulilöv för att förhindra att malar lade sina ägg på tyget. Historiker spekulerar att denna association med överdådiga östliga varor är varför Patchouli ansågs av européer från den tiden vara en lyxig doft. Denna trend har fortsatt fram till idag i modern parfymeri.

Patchouliolja och rökelse ökade kraftigt i popularitet under 1960- och 1970-talet, mestadels bland hängivna av den fria kärleken och hippie-livsstilen, delvis beroende av att den skarpa lukten av Patchouli är känd för att täcka doften av bränd cannabis (och kroppsodör). Under Vietnamkriget använde amerikanska soldater Patchouli för att maskera lukten från gravar av fiendesoldater som dödades i strid. Krigsdemonstranter från denna tid använde Patchouli på sig själva för att visa att "Vi är alla en ras, vi är samma som fiendens soldater". Hare Krishna-rörelsen kan också ha varit delaktigt ansvarig för Patchoulins ökade poppularitet och användning, eftersom guden Krishna sägs vara inneboende i Patchouli.

Doft
Stark och tung, en rik muskig och söt doft med stark örtig och kryddig karaktär.

Användning & magiska egenskaper
Pachouli är en utmärkt solitär rökelse men fungerar lika bra i egna rökelseblandningar när den korresponderande energin önskas. De malda bladen kan strös över rökelsekol, men luktar också väldigt starkt utan antändning. Detta gör Patchoulin till en perfekt att ha som potpurri i doftaskar eller i mojo-doftpåse. Även där kan den användas solitärt eller i kombination med andra väldoftande växter med önskade energier/egenskaper. För den pysslige är Patchouli en perfekt doftsättande ingrediens i egentillverkade tvålar och kosmetiska produkter. Som ovan nämnt har Patchouli använts som huvudingrediens i smörjelse för tantriska (sexualmagiska) ceremonier, och passar därför även utmärkt som ingrediens i massageolja (gott om recept på hur man tillverkar egen massageolja finns på nätet). Man låter då oljan stå i en burk med Patchouli i några veckor för att dra ut de eteriskaoljorna till massageoljan. Slutprodukten silas sedan och tappas på flaskor.

Patchouli är kopplad till planeten Venus och därmed till materiellt välstånd (i den vediska astrologin), sensualitet, passion och njutning, gott mod, lätthet i kropp, ande och själ. Patchouli jordar och balanserar känslokroppen samt motverkar slöhet och skärper sinnet. Ett verktyg mot depression, oro och ångest. Patchouli sägs skapa en sensuell atmosfär. Inom hinduismen anses Krishna vara inneboende i denna växt.

Legal notering
Vissa aromatiska växter och produkter kan ha ett historiskt användningsområde av folkloristisk natur, men vi erbjuder denna produkt som en rökelse och/eller botanisk kuriosa. Varken livsmedelsklassad, för konsumtion eller medicinsk användning. Undvik kontakt med hud och ögon. Håll borta från barn och djur.


Produkter

    Produkten har blivit tillagd i varukorgen

    Gå till kassanFortsätt handla